Mityba kelionės metu. Naudingi patarimai

Vienas didžiausių malonumų keliaujant, tai mėgautis vietiniu maistu. Tačiau nešvarus arba užkrėstas maistas ir gėrimai gali turėti kampilobakterijų, salmonėlių, taip pat sukelti viduriavimą, hepatitą A, cholerą, bei daugelį kitų pavojingų infekcijų.

Pirmoji prevencinė priemonė keliaujant po mažiau išsivysčiusias šalis yra asmeninė higiena. Bakterijos gali patekti į burną per nešvarius stalo įrankius ir neplautas rankas. Nelieskite veido ir burnos srities nešvariomis rankomis. Prieš valgį taip pat būtinai plaukite rankas. Kitas svarbus aspektas, yra atidžiai pasirinkti maistą ir gėrimus. Žinoma, pavojaus visiškai išvengti neįmanoma, tačiau bent jau galima apsisaugoti nuo pagrindinių bakterijų židinių. Žemiau esantys patarimai padės apsisaugoti nuo jau minėtų infekcijų.

Ko reikėtų vengti:

  • Nevalgykite termiškai neapdoroto, perkepto arba pakartotinai pašildyto maisto;
  • Nevalgykite žalios arba marinuotos žuvies, nes marinate gali veistis tam tikri parazitai arba bakterijos;
  • Nevalgykite tokių daržovių ar vaisių, kurių negalima nulupti;
  • Nevalgykite ledų ir kitų pieno produktų, nebent jie būtų žinomo prekinio ženklo arba supakuoti;
  • Nevalgykite tokių jūros gėrybių kaip austrės, midijos, moliuskai, krabai, arba grilyje keptos krevetės;
  • Nevalgykite tokių produktų, kurie turėjo sąlytį su musėmis;
  • Nevalgykite maisto, kuriam paruošti reikia daug laiko;
  • Negerkite alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų, kurių sudėtyje yra ledo, nes ledo kubeliuose gali būti užšalusių mikrobų;
  • Negerkite vandens, jei jis nėra išpilstytas į butelius, virintas, distiliuotas ar kitaip dezinfekuotas, arba jei jis yra iš įvairių šaltinių, kurie gali būti užteršti.

Ką galite drąsiai valgyti ir gerti:

  • Valgykite šviežią ir ką tik paruoštą maistą;
  • Valgykite vaisius ar daržoves, kurias galima nulupti;
  • Valgykite maistą iš skardinių, pakuočių arba tokį, kuris yra žinomo gamintojo;
  • Valgykite restoranuose, kuriuose lankosi daug žmonių ir kuriuose ruošiami vietiniai patiekalai;
  • Valgykite su savo pačių atsineštais stalo įrankiais;
  • Valgykite maistą, kuris yra paruoštas būtent jums;
  • Gerkite virintą vandenį;
  • Gerkite vandenį iš sandariai uždarytų butelių;
  • Kad apsisaugotumėte nuo kenksmingų organizmų ir kitų organinių medžiagų, gerkite tik išgrynintą vandenį;
  • Prieš geriant vandenį į jį įmeskite jodo tabletę, taip turėsite dezinfekuotą vandenį;
  • Gerkite gaiviuosius gėrimus arba vietinį alų, išpilstytus į skardines;
  • Gerkite spiritinius gėrimus arba vyną, nes jie paprastai būna importuojami, o tai užtikrina saugumą.